woensdag 27 november 2013

Bierwandeltocht Graaf van Heumen: "super leuk en lekker"



Zondag 24 november lopen we lekker in het zonnetje langs de markante kerk in Cuijk of Keukja op z'n Keltisch. We steken de Maas over en wandelen richting de heuvels van de Nijmeegse stuwwal bij Mook. Lichte motregen begeleidt ons op de steile hellingen die we beklimmen om daarna te genieten van het uitzicht bij de Mookerheide en de mooie kleurige herfstbossen die code oranje-geel afgeven. Na 8 km een fijne pauze bij de Plasmolen met lekkere huisgemaakte appelgebak. We trekken verder op weg naar oude stenen van 500 tot 200 miljoen jaar oud. We komen langs het vakantiehuis(je) van een van de deelnemers waar ze is opgegroeid, in de bossen van de Mookerheide.
Bovendien zijn we bezig met geocaching: op zoek naar een 'schat' - een geo-cache - dat langs ons pad ligt. We vinden de grote ingegraven cache gemakkelijk in het bos. Dit is erg leuk en gaan we vaker doen! Na de Mookerschans en Heumense schans komen we aan op het landgoed Bergzicht, waar de brouwer Graaf van Heumen zijn lekkere werk verricht. Hij is druk bezig, maar heeft genoeg tijd tussen het brouwen (en schoonmaken) door om ons van smakelijke toelichtingen te voorzien bij zijn brouwsels. We krijgen naast de heerlijke frisse Weizen 4.8% - die de favoriet is bij de vrouwen, een heldere Pilsner 5% en een fijne herfstbok 6.7% te proeven.
Vervolgens komt de brouwer Constant Keinemans met twee nieuwe brouwsels  die nog in de lagertanks zitten: fresh hopped blond 7% met Marinka hop (verbouwd in Heumen). Dit brouwsel heeft ie gebrouwen met 1,5 kg hop op 400 liter en ruikt nogal zwavelig, (nog) niet zo lekker. De andere variant is een donker blond 7% met 3,5 kg Marinka fresh hop gebrouwen, mmmm die smaakt echt veel beter, en hij wordt steeds lekkerder. Over een maand is ie klaar! We proeven nog een bokbier van 2011: die is echt verouderd. Gelukkig sluiten we af met een smaakvolle verse Tripel van 7.6% proost!


Hier staan alle foto's van deze bierwandeltocht op Flickr

donderdag 7 november 2013

Bierwandeltocht De Molen: "lopen en drinken voor Oeganda haalt 350 euro op"

Onstuimig weer wordt er verwacht deze zondag. We zijn met 13 deelnemers die de natuurelementen aangaan. Bikkels zijn het. En de tocht begint vrij droog en we wandelen door de buitenwijken van Gouda, langs veel water en omgevallen bomen. We lijken wel 'ramptoeristen', maar dan voor een goed doel. De opbrengsten van deze dag gaan geheel naar het Alfabetiseringsproject in Oeganda. Ab Koffeman van Youganda.nl: "met een euro kun je bijvoorbeeld een leraar al een uur voor de klas zetten of - heel basic - schrijf- en leesmateriaal kopen voor de kinderen zodat ze de mogelijkheid hebben om te leren schrijven en lezen en dat ontbreekt veelvuldig in de klaslokalen in Oeganda".

Bij de Reeuwijkse plassen schijnt even 't zonnetje, schuimkoppen staan op het water en het waait lekker door! Mooie woeste wolkenpartijen schilderen ons uitzicht wanneer de regen dan met bakken op ons neerkomt. We snellen ons langs het zwarte water naar een warme uitspanning waar we kunnen opdrogen. Met de bus naar Bodegraven of toch verder lopen? Buienalarm geeft aan dat 't de komende 2 uur droog is...dus we gaan verder wandelen. Tot aan de A12 lopen we over veel kronkel paadjes en bruggetjes, mooi typisch landschap.

We spurten ons door Bodegraven om op tijd bij brouwerij De Molen te zijn voor onze rondleiding met proeverij. En die was zeer de moeite waard - leuke wikipedia-wetenswaardigheden gehoord in de categorie 'Waar of Niet Waar': "... door de aanwezigheid van fyto-oestrogeen in de maagdelijke vrouwelijke hopbellen, worden vrouwelijke hopplukkers rondborstiger...". Het is een vermakelijk en interessant verhaal en de daarbij behorende proefbieren erg lekker en verrassend. We proeven achtereenvolgend: Lavendel IPA (6.2%), Double IPA Storm en Averij (10.8%) en een heel complex biertje Rook en Leer (10%), een barleywine-achtige stout met zuurtje, bitter en kersensmaakje.

Hierna kon eenieder een eigen bier kiezen van de tap met prachtige namen als Wit & Waarachtig (4.5%), Op & Top (4.5%), Heaven & Hell (11%), Open & Bloot (8%), Lief & Leed (6.2%) en The Brewberrybeer (6.2%). Het zijn allemaal mooie bieren met elk een geheel eigen smaakkarakter. De Molen heeft ook een bierwinkel met hun eigen assortiment en heel veel buitenlandse bieren. Je waant je als een kind in een snoepwinkel... Hier gaan we vaker naar toe!

Klik hier voor de foto's op Flickr

dinsdag 5 november 2013

Verslag Veluwse Heidebierwandeltocht

Zaterdag 2 november starten we met 15 deelnemers met een mooie wandeltocht over zandpaden door het bos van de Sysselt en de Ginkelse hei. We lopen langs en staan stil bij de 4000 jaar oude grafheuvels. De storm van afgelopen week heeft de bomen flink kaal gemaakt. Bij de Ginkelse hei komen we één van de drie schaapskudden tegen die hier met herder en hond rond trekken. Je voelt je dan een gast op hun terrein, want zij grazen gewoon verder. Na het Airborne monument stoppen we even bij het natuurcentrum voor een plas en een hapje. Via de Ginkelse hei wandelen en dwalen we in het mooie bos van de Sysselt op weg naar de brouwerij de Veluwse Heidebrouwerij. Deze is gevestigd in het restaurant op 't voormalige Maurits kazerneterrein aan de rand van het bos.

Brouwer Jaap Hammink (zoon van brouwer Gerrit) doet de bierproeverij en rondleiding door hun brouwerij - gestart in 2012 - in de voormalige keuken van de kazerne. We beginnen met de Urquel 4,4% -  dé oerpils vanuit Tsjechië. Daarna komen hun bieren aan bod, die veelal een zoete smaak hebben zoals de Calluna blond 6% (zacht blond), Heidebier 6,5% en Evertzwijn Tripel 8,5% (stevig en zoet). De Pegasus 5,5% is daarentegen een brown ale die smaakvol is met een lichte bitter, hun laatste aanwinst. Je merkt wel dat steeds meer mensen bittere bieren meer waarderen. De laatste die we - extra - proeven is hun kerstbier die nog staat te lageren: 10%, kruidig met een licht bittere afdronk. Dit is het eerste bier die Jaap heeft ontworpen met een eigen recept.

Hier staan de foto's op Flickr