Het brouwproces van het Bierwandelbier
Stap 1: de ingrediënten kiezen. We gaan een saison maken met saisongist en 3 soorten hop: Saaz, Magnum en Simcoe. We kiezen voor pils-, pale- en tarwemout, in totaal zo'n 10 kg
Stap 2: Het schroten van de pils-, palemout en tarwemout:
Stap 3: Het maischen van de geschrote mout met water.
Temperatuur goed in de gaten houden - in stappen van 54 - 62 - 74 graden (circa 45 m)
60 liter pan |
Stap 4: Filteren en spoelen. Nu krijgen we wort (suikerwater).
Stap 5: Koken van de wort met de hop in een zak (circa 1,5 uur)
Stap 6: Afkoelen naar 20-22 graden met waterkoeler
Stap 7: de saisongist erin en deksel erop
Stap 8: Voor het gisten meten we de SG-waarde: 1055
Stap 9: Gisten. De gist eet de suikers op en er ontstaat alcohol, (gist) smaak en koolzuur. Het teveel aan koolzuur moet eruit:
Stap 10: Na 2 weken meten we nogmaals de SG-waarde: 1005, bijna alle suikers zijn vergist. De verwachte alcohol wordt 6,6%
Stap 11: Bottelen en lageren. Voor het bottelen voegen we nog suikerwater toe om de gist wakker te maken om koolzuur te krijgen in het flesje.
Stap 12: wachten en wekelijks de kwaliteit van het bierwandelbier controleren (6 weken)
Mmmm hij smaakt al erg lekker. Proost op het bierwandelbier op 11 juli!
Leuk verslag Jacco! Proost!
BeantwoordenVerwijderen