donderdag 6 augustus 2015

Beste IPA's gebrouwen door Het Uiltje, De Molen en Van Moll

Donderdag 6 augustus is International IPAday! Reden om even stil te staan bij de IPA: India Pale Ale. Welke soorten IPA's zijn er in Nederland en hoe goed scoren deze in Ratebeer*?

Brouwerij Het Uiltje uit HaarlemDe Molen uit Bodegraven en Van Moll uit Eindhoven brouwen volgens de 'beerraters' de beste en lekkerste IPA's in Nederland. Er zijn vier soorten IPA's: IPA, Imperial/Double IPA, Black IPA en Session IPA. Brouwerij De Molen maakt in Nederland de meeste IPA's en staat het vaakst in de top 10. Brouwerij Het Uiltje staat bij twee van de vier IPA-categorieën staat bovenaan.

TOP Nederlandse IPA's:
nr 1 IPA: Van Moll Doerak
nr 1 Imperial/Double IPA: Het Uiltje The Big Fat 5 Double IPA
nr 1 Black IPA: De Molen Zwart & Wit
nr 1 Session IPA: Het Uiltje FF Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje

Hegemonie van De Molen doorbroken?
De Molen blijft hofleverancier met de meeste IPA's (21 maal) maar is veel minder overheersend dan vorig jaar. Toen hadden ze nog 38 IPA's in de lijst en stonden bij 3 van de 4 IPA varianten op nummer 1 (zie ook de lijsten 2014). Naast De Molen zijn Emelisse (12), Het Uiltje (9) en Oersoep (7) veelvuldig in de lijsten te vinden met hun IPA's. En dit jaar krijgen we ook lekkere IPA's van andere en nieuwe brouwerijen zoals Van Moll, Pampus, Kees en Vandestreek bieren.

3 IPA's per brouwerij
De diversiteit in IPA (bier)landschap neemt verder toe. Meer brouwerijen en meer IPA's. Vorig jaar waren er 136 verschillende IPA's van 43 brouwerijen (3,2 per brouwerij). Dit jaar staan er 154 Nederlandse IPA's van 54 brouwerijen op de Ratebeer hitlijst met een gemiddelde van 2,8 IPA per brouwerij. Lichte daling komt met name door de afname van het aantal IPA's van De Molen van 38 IPA's in 2014 met vele hop-varianten van de Dark IPA (4), Rye IPA (7) en Single Hop (7) naar 21 IPA's in 2015.

Brouwerij De Molen kom je 12 maal tegen in de top 10's (zie hieronder). Met zijn eigen bieren 8 maal, een collaboratie met brouwerij 't IJ en met drie bieren van brouwerijhuurders (Rooie Dop, Kaapse brouwers, Merciless) die bij hun zijn gebrouwen. Daarnaast staan ook de IPA's van Het Uiltje (6 maal en brouwt bij Jopen) vaak in de top 10.

IPA
India Pale Ale is een bier met extra veel hop toegevoegd, zowel bitterhop als smaakhoppen. De IPA heeft een intense aromahop, een gouden tot koperen kleur en een medium moutige body. De smaak is matig tot zeer sterk. IPA's zijn erg lekker bij pittige gerechten.




Totaal IPA's: 70 (37 brouwerijen)

In totaal zijn staan er in Ratebeer 70 Nederlandse IPA's van 37 brouwerijen, hiervan neemt De Molen nog steeds het grootste aandeel voor zijn rekening: 15 soorten (vorig jaar 25). Ruim eenderde (36%) van de IPA's wordt door de huurbrouwer in Nederland (13) of in België (12) gebrouwen.

PS Het beste bier van Nederland 2015 (Dutch Beer Challenge) Mooie Nel IPA van Jopen staat op nummer 22 met een score van 91.78

Imperial/Double IPA
De Imperial / Double IPA of DIPA is een sterke, vaak zoete, intens hoppige versie van de traditionele India Pale Ale. Bitterheid eenheden van 100 IBU en hoger. Het alcohol percentage begint meestal  7.5%, maar is vaker 8.0% of hoger. De smaak is zeer intens.
Totaal Imperial IPA's: 37 (25 brouwerijen)

Het Uiltje op 1 en 2 (en 11 & 12).
De helft van de top 10 zijn gebrouwen bij De Molen, w.v. 4 van De Molen zelf.
De Molen (5), Emelisse (5) en Het Uiltje (4) hebben meeste Imperial IPA's (14).
Bijna de helft (46%) van alle Imperial IPA's is door een huurbrouwer gebrouwen in Nederland (13) of België (4).

Black IPA
Een opkomende bierstijl grofweg gedefinieerd als een bier met IPA hoppen en relatief hoog alcoholgehalte en een duidelijke donkere geroosterde mout karakter. Veelal ontbreekt de typische geroosterde moutsmaak en body van een sterke stout en is hoppiger dan een sterke porter. Vaak gebruik van dry-hopping. Ook wel India Dark Ale, India Black Ale, Cascadian Dark Ale, Dark IPA en soms India Brown Ale genoemd.

Totaal Black IPA's: 32 (23 brouwerijen)

Grotere diversiteit: de top 10 Black IPA's komen van verschillende brouwerijen.
Oersoep en Berghoeve hebben er respectievelijk 4 en 3 in totaal aanbod.
13 van de 32 black IPA's zijn gebrouwen door huurbrouwers.

Session IPA 
De term Session IPA beschrijft een categorie van bieren met dominante hopsmaken en met meestal 3.2-4.6 procent alcohol of nog minder alcohol. Dit biertype ontstond in 2010 uit de Craft Beer Tradition als een reactie op de trend van steeds sterkere bieren en een grotere publieke waardering voor hoppiger bieren in de hele wereld.

Totaal Session IPA's: 15 (12 brouwerijen)

Het Uiltje brouwt meeste en beste Session IPA  (3 in top 10).
15 session IPA's zijn gebrouwen door 12 brouwerijen.
10 van de 15 session IPA's zijn gebrouwen door huurbrouwers.

* 'Ratebeer' is een site waarop je bier kunt beoordelen aan de hand van 5 aspecten: uiterlijk, geur, smaak, mondgevoel en totaal oordeel. Op basis van deze oordelen berekent Ratebeer een score per bier. In de kolom Ratings staan het aantal oordelen waarop de score is berekend. In de kolom 'gebrouwen bij' staan alleen bij de bieren van brouwerijhuurders of een collaboratie brouwsel de brouwerij waar het bier is gebrouwen. Bieren zonder score of bieren met het label 'Retired' zijn niet meegenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten