dinsdag 8 maart 2016

Internationale vrouwendag: Vrouwen en Bier

Het is internationale vrouwendag. Hoe zat het ook alweer met vrouwen en bier?

Van oudsher mochten alleen de vrouwen het belangrijke ambacht van brouwer uitoefenen. Dat deden ze naast het huishouden, koken en bakken van brood. Het brood losten ze op in amforen met water en daarna begon de drank te gisten. Zo ontstond het broodbier. Er gaat zelfs het verhaal dat een Sumerische vrouw in Mesopotamië het bier bij toeval heeft ontdekt, doordat ze gestoord werd in haar werk, vergat ze het net gebakken brood. Door de regen en zon is het gaan gisten en bij terugkomst heeft ze de drank godzijdank niet weggegooid, maar geproefd ... en de rest is biergeschiedenis.

Later in de middeleeuwen (circa 800 n. Chr) namen de mannen, met name de monniken, het brouwen van bier over van de vrouwen. Verbeterde de brouwtechniek en vercommercialiseerden het goddelijke vocht. Bierbrouwen is vandaag de dag nog steeds een mannenzaak. Ook in Nederland. Van de 366 brouwerijen hebben er slechts 18 een vrouw als brouwmeester. Dat is 5% van het totaal. Enkele voorbeelden: Gebrouwen door vrouwen, SistersBrewery, Brouwerij Liefde, Brouwerij Mommeriete, Berghoeve Brouwerij, Brouwerij De 7de Hemel, Fortbrouwerij Duits & Lauret. En onderstaande vrouwen brouwen vandaag hun Tasty Lady bier bij De Leckere.


Bier is Hot!
Daarnaast zijn ook steeds meer vrouwen die bloggen over bier, zoals Bierliefde of zeer actief is in de bierwereld zoals Fiona de Lange. Zij laat vrouwen met speciaal bier kennis maken door workshops, bierproeven en brouwen. Vandaag wordt hun bier Deliria door vrouwen gebrouwen gepresenteerd.

Maar hoeveel vrouwen drinken nu bier en welke soorten drinken ze dan liever? Naar deze vragen (en vele andere) heeft De Nederlandse Brouwers in 2015 onderzoek gedaan onder bierdrinkende Nederlanders. Hier zijn de resultaten uit het onderzoek:

Trend: meer vrouwen drinken bier
Volgens het nationaal Bieronderzoek drinkt bijna de helft van alle Nederlanders minimaal een bier per maand (47%). Er zijn dus in Nederland 7,9 miljoen bierdrinkers en die drinken samen 11,5 miljoen hectoliter bier (met meer dan 0,5% alcohol). Oftewel gemiddeld 145 liter bier per jaar per bierdrinker man of vrouw. Van deze bierdrinkers is 67% man en 28% vrouw (2,2 miljoen) en in 2014 was nog 24% vrouw aan het bier, een stijging van 4%.

Vrouwen kiezen vaker rosébier, mannen drinken vaker pils
Mannen drinken vaker dan vrouwen maandelijks pils (88% versus 61%) en bokbier (19% versus 11%). Vrouwen drinken vaker rosébier (32% versus 7%), alcoholvrij en –arm bier (29% versus 22%) en biermixen met frisdrank en/of vruchtensap (39% versus 25%).

Mannen drinken meer soorten speciaal bier
Het merendeel van de bierdrinkers (78%) drinkt wel eens speciaal bier. Het populairste speciaal bier is witbier (39%). Op enige afstand volgen abdijbier/trappist (27%), tripel (27%), herfst bokbier (27%) en blond bier (26%) als populaire soorten speciaal bier.  Het minst vaak worden winterbier (8%), IPA (5%) en saison (2%) gedronken.

Mannen drinken gemiddeld meer soorten speciaal bier dan vrouwen (2,9 versus 2,2 soorten). 
Vrouwen drinken vaker fruitbier dan mannen (37% versus 15%). 

Redenen keuze voor speciaal bier: smaak, afwisseling, seizoen
Bierdrinkers die wel eens voor speciaal bier kiezen, hebben hiervoor verschillende redenen (gemiddeld drie). De smaak van het bier speelt de grootste rol bij deze keuze (69%).  Twee vijfde (40%) kiest voor speciaal bier voor de afwisseling. Ook het seizoen (36%) of het moment (33%) kunnen een rol spelen bij de keuze voor speciaal bier.

Mannen kiezen vaker dan vrouwen voor speciaal bier vanwege het ambachtelijke karakter (22% versus 15%) en vanwege het eigenzinnige karakter (21% versus 10%). 

Vrouwen drinken vaker liever met hun partner een bier dan mannen
Men drinkt bier het liefst met vrienden/vriendinnen, dit geldt nog in grotere mate voor de horeca (binnen:52%, buiten: 57%) dan thuis (binnen: 35%, buiten: 40%).
Thuis drinkt men ook graag bier met familie (buiten: 30%, binnen: 28%) of met hun partner (15% en 18%). Locatie maakt niet uit als het gaat om bier drinken met de partner.

Vrouwen drinken vaker liever met hun partner bier dan mannen. Dit geldt vooral zowel buitenshuis als binnenshuis.

Mannen kopen vaker onbekende merken of lokaal gebrouwen bier dan vrouwen
Ruim de helft van de bierdrinkers (56%) koopt niet of amper bier van merken die zij nog niet kennen. 21% zegt dit wel regelmatig te doen.
Mannen kopen vaker voor hen onbekende biermerken dan vrouwen (24% versus 14%).

Ongeveer drie vijfde van de bierdrinkers heeft een neutrale (36%) tot sterke (26%) voorkeur voor lokaal gebrouwen bier boven niet lokaal gebrouwen bier. Een derde van de bierdrinkers heeft deze voorkeur niet (32%).
Mannen kopen vaker dan vrouwen liever lokaal gebrouwen bier (29% versus 21%). 

Vrouwen vinden aanbod verschillende soorten bier in horeca belangrijker dan mannen
Bijna drie kwart (72%) van de bierdrinkers vindt het belangrijk dat een horecagelegenheid verschillende soorten bier (zoals pils, blond-, dubbel- en witbier) aanbiedt. Slechts 7% vindt dit onbelangrijk in de horeca.
Vrouwen vinden het belangrijker dan mannen dat een horecagelegenheid verschillende soorten bier aanbiedt (77% versus 71%).
Mannen vinden de grootte van het glas of flesje waar ze uit drinken een belangrijker punt dan vrouwen (22% versus 16%).

Bronnen: Nederlandse brouwers, Nationaal Bieronderzoek 2015, Kerncijfers 2014; Cambrinus.nl

Naar nog meer cijfers: 'in 2 jaar tijd dubbel zoveel brouwerijen'


1 opmerking:

  1. Eigenlijk zou dit onderzoek nu, vier jaar later, weer eens uitgevoerd moeten worden. Ik ben benieuwd wat het aandeel IPA (de laatste jaren erg gehyped) en RIS (staat nog niet in de lijst) is.

    BeantwoordenVerwijderen